Success Club

Γιατί οι Έλληνες εξεταζόμενοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις Lower, Advanced & Proficiency

(Μέρος 1ο)

 Από το Γιώργο Δροσουλάκη - Αν θέλεις να ΠΕΡΑΣΕΙΣ το Lower ακολούθησε τις βήμα προς βήμα οδηγίες του συγγραφέα ΕΔΩ

   Γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών της σελίδας μου και των συνδρομητών του e-zine “Η Προσωπική σου Επιτυχία” ενδιαφέρονται άμεσα ή έμμεσα για τα παιδιά τους, τους μαθητές τους ή τους ίδιους για τις εξετάσεις LOWER, ADVANCED & PROFICIENCY και λόγω των ατελείωτων ερωτήσεων που δέχομαι από όλα τα μέρη της Ελλάδας (φίλοι/φίλες ευχαριστώ που με τιμάτε), προσπαθώ με τη σειρά των πέντε άρθρων που ακολουθούν να σου δώσω πρακτικές πληροφορίες και οδηγίες για το τι μπορείς να κάνεις για να περάσεις τις παραπάνω εξετάσεις

   Με αφορμή αυτή τη συστηματικά τεράστια ΑΠΟΤΥΧΙΑ στις εξετάσεις η εφημερίδα του κλάδου της Αγγλόφωνης εκπαίδευσης ELΤ NEWS, πραγματοποιεί μια πολύ αξιόλογη έρευνα που αποσκοπεί στο να διαφωτίσει τα πραγματικά αίτια αυτής της αποτυχίας. Έτσι, για πρώτη φορά θα σου δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθείς όχι μόνο για τις δικές μου προτεινόμενες λύσεις αλλά και τις γνώμες και προτάσεις από κάποιους πραγματικά ειδικούς του κλάδου μας. Συγχαρητήρια και στη κυρία Σπυροπούλου (συντάκτρια του ELΤ NEWS) για την αξιέπαινη προσπάθειά της.

   Η εφημερίδα ζήτησε τη γνώμη έμπειρων καθηγητών Αγγλικής, Διευθυντών Σπουδών από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτών καθηγητών και συγγραφέων στα παρακάτω ερωτήματα

   Στα πέντε άρθρα που ακολουθούν, θα ωφεληθείς από τη γνώμη διακεκριμένων καθηγητών και συγγραφέων, για τους λόγους της μεγάλης αποτυχίας των Ελλήνων διαγωνιζομένων για τις εξετάσεις LOWER, ADVANCED και PROFICIENCY. Στη συνέχεια θα αποκτήσεις με τον απλούστερο δυνατό τρόπο πληροφορίες, συμβουλές και ιδέες που αφορούν τα βήματα που θα μπορούσες να ακολουθήσεις για να περάσεις τις εξετάσεις. Τελειώνω με πέντε πρακτικές προτάσεις προς το σύγχρονο γονέα για το πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί του με τη σχολική του μελέτη.

 

 

Η πλειοψηφία των μαθητών αποτυγχάνει διότι ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ ΠΟΤΕ στο
επίπεδο που απαιτούν οι εξετάσεις LOWER, ADVANCED & PROFICIENCY.

   Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα του κλάδου της Αγγλόφωνης παιδείας ELΤ NEWS(09/97), “τ’ αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ. Δείχνουν ότι ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ αριθμός μαθητών αποφασίζει να δώσει τις εξετάσεις του F.C.E. ΧΩΡΙΣ να έχει αποκτήσει το επιθυμητό επίπεδο γιά να περάσει τις εξετάσεις”. Αυτοί οι 39.057 αποτυχόντες υποχρεώνουν την ίδια εφημερίδα ν’ αποκαλέσει ένα μεγάλο μέρος των φροντιστηρίων ως “examination feeders”.

   Η εφημερίδα ζήτησε τη γνώμη έμπειρων καθηγητών Αγγλικής, Διευθυντών Σπουδών από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτών καθηγητών και συγγραφέων στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ο μέσος όρος των ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ στο LOWER (F.C.E., ECCE) στην Ελλάδα είναι κάτω του 50%, τη στιγμή που ο μέσος όρος των ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ για τις ίδιες εξετάσεις στην υπόλοιπη Γη είναι 70-75%. Γιατί οι Έλληνες εξεταζόμενοι αποτυγχάνουν παρά τη μακροχρόνια παράδοση για Αγγλομάθεια και διδασκαλία της Αγγλικής στην Ελλάδα;

  2. Οι επανεξεταζόμενοι στο LOWER (F.C.E.), που αποτελούν το 20% του συνολικού αριθμού των διαγωνιζομένων, δεν αποδίδουν καλύτερα από τις προηγούμενες φορές που έδωσαν τις εξετάσεις αυτές. ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ξανά. Γιατί;

  3. Το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις για το PROFICIENCY (Cambridge University) είναι σταθερό εδώ και χρόνια. Δεν υπερβαίνει το 30% σε σχέση με το 60%-65% για τους εξεταζόμενους εκτός Ελλάδος. Γιατί οι Έλληνες διαγωνιζόμενοι αποτυγχάνουν μαζικά; Ποιος φταίει;

  4. Τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Στο τεύχος του Ιουνίου 99 έδωσαν τη γνώμη τους οι:

  • Γιώργος Ντρίβας (Διευθυντής Σπουδών στις Ξένες Γλώσσες στα Εκπαιδευτήρια Δούκα).
  • Μαρίζα Κωνσταντινίδη (Εκπαιδευτής καθηγητών στο CELT και συγγραφέας).
  • Κώστας Φιλλιπάκης (Διευθυντής σπουδών στο τμήμα Αγγλικής γλώσσας στο σχολείο Μαλλιαρά και συγγραφέας).
  • Σούσαν Αντωνάρου & Λιλίκα Κουρή (Εκπαιδευτές καθηγητών και συγγραφείς).
  • Μαρία Ευαγγελίδου (Ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών & συγγραφέας).

Οι απαντήσεις στο 1ο ερώτημα ήταν:

   Ο Γιώργος Ντρίβας καταλογίζει ευθύνη για το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας στους γονείς και καθηγητές των μαθητών.

   Το νεαρό της ηλικίας των εξεταζομένων καθώς και η έλλειψη τεχνικής στη χρήση των κανόνων Γραμματικής και λεξιλογίου είναι οι κυριότεροι λόγοι αποτυχίας στις εξετάσεις για την Μαρίζα Κωνσταντινίδου. “Πολλά φροντιστήρια προετοιμάζουν τους μαθητές τους κυρίως από τα προηγούμενα Pass Papers. Οι εξετάσεις αντιμετωπίζονται με υπερβολικά σοβαρό τρόπο με αποτέλεσμα να λείπει το στοιχείο της ψυχαχωγίας στην τάξη”.

  • Κατά τον Κώστα Φιλλιπάκη, η Ελληνική νοοτροπία απόκτησης τίτλων Σπουδών οδηγεί πολλούς Έλληνες μαθητές να διαγωνίζονται για το LOWER χωρίς να έχουν το απαιτούμενο επίπεδο για να περάσουν. Έτσι σχεδόν όλα τα παιδιά θεωρούν ότι θα πρέπει να δοκιμάσουν τουλάχιστον μια φορά για να αποκτήσουν τον τίτλο του πιστοποιητικού ικανοποιητικής γνώσης της Αγγλικής.
  • Σούσαν Αντωνάρου & Λιλίκα Κουρή. Οι περισσότεροι από τους καθηγητές που προετοιμάζουν τους μαθητές τους για τις εξετάσεις LOWER/PROFICIENCY ΔΕΝ είναι εκπαιδευμένοι για αυτή τη δουλειά. Οι καθηγητές χρειάζονται ειδική εκπαίδευση για να προετοιμάζουν τους μαθητές για τις εξετάσεις.
  • Οι εξεταζόμενοι, εξ αιτίας του νεαρού της ηλικίας τους, αποσκοπούν στο να αποκτήσουν το δίπλωμα και όχι να μάθουν σε βάθος την Αγγλική γλώσσα.
  • Συχνά οι καθηγητές στοχεύουν απλά στο να “τελειώσουν” κάποια βιβλία με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να εμπεδώσουν την καλυφθείσα ύλη. Έτσι οι γονείς και μαθητές οδηγούνται στο να πιστέψουν ότι η επιτυχία τους θα επιτευχθεί απλά με την κάλυψη κάποιας συγκεκριμένης ύλης.
  • Αποτυχία εκ μέρους πολλών καθηγητών να προσαρμόσουν τα εκπαιδευτικά βιβλία στις ατομικές ανάγκες και την προσωπικότητα του μαθητή.
  • Πολλοί καθηγητές διδάσκουν απλά λέξεις και εκφράσεις και όχι την τεχνική και τη στρατηγική που απαιτείται, για να βελτιώσει το επίπεδο της Αγγλικής και να επιτύχει στις εξετάσεις ένας εξεταζόμενος.
  • Παραπληροφορημένοι γονείς. Για πολλά χρόνια πολλοί “επαγγελματίες” της Αγγλόφωνης διδασκαλίας παραπληροφορούν τους γονείς κάνοντας τους να πιστέψουν ότι η Αγγλική μπορεί να μαθευτεί σε 4-5 χρόνια. Χρειάζεται εντιμότητα εκ μέρους των επιχειρηματιών της Αγγλόφωνης παιδείας για να ενημερώσουν τους γονείς για τον απαιτούμενο χρόνο και προσπάθεια για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας.
  • Μια ξένη γλώσσα δεν πρέπει να διδάσκεται με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την διδασκαλία των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα του μαθητή.
  • Από την παιδαγωγική και γλωσσολογική πλευρά, το να περάσει κάποιος τις εξετάσεις, δεν αποτελεί την ουσία του ζητήματος. Με άλλα λόγια, το δίπλωμα δεν κάνει απαραίτητα κάποιον μαθητή καλό χρήστη της γλώσσας.

Μαρία Ευαγγελίδου

  • Το χαμηλό επίπεδο πολλών φροντιστηρίων οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν βιβλία που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών σε διαφορετικά επίπεδα.
  • Χρησιμοποιείται λάθος μέθοδος διδασκαλίας, όπου ενθαρρύνεται η αποστήθιση και όχι η δημιουργία και σύνθεση της γλώσσας εκ μέρους των μαθητών.
  • Ο ανταγωνισμός μεταξύ των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών έχει σαν αποτέλεσμα τα χαμηλά δίδακτρα και συνεπώς την στρατολόγηση ανειδίκευτων χαμηλόμισθων καθηγητών.
  • Ο φόβος της απώλειας πελατών, οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες φροντιστηρίων στην προώθηση αδύνατων μαθητών σε υψηλότερα επίπεδα, χωρίς οι ίδιοι οι μαθητές να μπορούν να αντεπεξέλθουν.
  • Αποτυχίας εκ μέρους πολλών ιδιοκτητών φροντιστηρίων να ελέγχουν μέσω τεστ τους μαθητές και να ενημερώνουν τους γονείς για το επίπεδο των παιδιών τους.
  • Οι μαθητές δεν ενδιαφέρονται αρκετά για να μάθουν μια ξένη γλώσσα εξ αιτίας άλλων ασχολιών και έλλειψης κινήτρου.

   Οι απαντήσεις στο 2ο ερώτημα μαζί με την προτεινόμενη λύση από το Γιώργο Δροσουλάκη, δίνονται στο 3ο άρθρο της σειράς.

 

 

Οι απαντήσεις στο 3ο ερώτημα.

Γιώργος Ντρίβας

   Οι εξετάσεις για το PROFICIENCY είναι δύσκολες. Μόνο ένα ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού θα βρεθεί σε θέση να περάσει αυτές τις εξετάσεις. Συμβαίνει σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις δύσκολων εξετάσεων. Δεν τα καταφέρνουν όλοι να περάσουν για παράδειγμα στην Ιατρική. Επιπροσθέτως, απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο διδασκαλίας που σε πολλές περιπτώσεις δεν προσφέρεται. Έχω την εντύπωση ότι οι προετοιμαζόμενοι για το PROFICIENCY νομίζουν ότι το δίπλωμα αυτό απαιτεί μόνο ένα χρόνο προετοιμασίας μετά την απόκτηση του LOWER. Έτσι δίνουν τις εξετάσεις αυτές πολύ γρήγορα και χωρίς επαρκή προετοιμασία.

Μαρίζα Κωνσταντινίδη

   Οι λόγοι της αποτυχίας είναι παρόμοιοι με αυτούς για το LOWER καθώς επίσης και:

  • Πολύ συχνά οι μαθητές κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα που συχνά προσφέρονται από ανθρώπους που χρεώνουν πολύ φθηνές τιμές και που δεν έχουν ιδέα για το πώς θα διδάξουν σε τάξεις τόσο υψηλού επιπέδου.
  • Το γλωσσικό επίπεδο πολλών καθηγητών που διδάσκουν το PROFICIENCY είναι απαράδεκτα χαμηλό αλλά οι μαθητές ή οι γονείς τους δεν έχουν κανένα τρόπο να τους ελέγξουν.
  • Ακόμη και σε περιπτώσεις που το Κέντρο Ξένων Γλωσσών χρησιμοποιεί εξειδικευμένους και έμπειρους καθηγητές ο ιδιοκτήτης ή ο διευθυντής σπουδών δεν επιτρέπει τη δημιουργική διδασκαλία. Πολλά από τα καλύτερα στοιχεία που απέκτησαν οι μαθητές μου σαν εκπαιδευόμενοι καθηγητές δεν γίνονται αποδεκτά από τους εργοδότες τους.

Κώστας Φιλιππάκης

   “Διότι δεν είμαστε σαν τον υπόλοιπο κόσμο. Ίσως να μας αξίζει σαν λαός μια πιο αναλυτική μελέτη και εξέταση!”.

   Για να σοβαρευτούμε: Ξανά, είναι θέμα νοοτροπίας ... επειδή το PROFICIENCY δίνει την άδεια διδασκαλίας πολλοί νομίζουν ότι έτσι τους ανοίγει η πόρτα για να γίνουν “ΠΡΟΦΕΣΣΟΡΕΣ”. Αυτή η “παράλογη” λογική δεν υπάρχει στους εξεταζόμενους των χωρών όπου το ποσοστό επιτυχίας είναι 65%. Σε αυτές τις χώρες, οι εξεταζόμενοι πραγματικά χρειάζονται το δίπλωμα ή δίνουν τις εξετάσεις μόνο όταν βρεθούν στο κατάλληλο επίπεδο. Δεν το κάνουν για να τους πει “μπράβο” ο μπαρμπα-Γιώργος του διπλανού διαμερίσματος ή για να εντυπωσιάσουν τη θεία Μαρίκα.

   Ο περιορισμένος χώρος της εφημερίδας δεν δίνει τη δυνατότητα στους πολύ αξιόλογους αρθρογράφους, να δώσουν αναλυτικά τις απόψεις τους (είμαι σίγουρος ότι έχουν πολλά περισσότερα να πουν) για το τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση. Από την περιγραφή των προβλημάτων, είναι εμφανές το τι θα μπορούσε να κάνει ο εξεταζόμενος (ή και οι γονείς του) για να περάσει τις εξετάσεις ή πότε θα ΠΡΕΠΕΙ να ΜΗΝ τις δώσει καθόλου.

   Εδώ θα ήθελα να σταθώ σε δυο πολύ ουσιαστικά πράγματα που πρέπει να προσέξουν γονείς και μαθητές.

  1. Η Μαρίζα Κωνσταντινίδη θεωρεί πολύ σημαντική την επιλογή φροντιστηρίού με εξειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες. “Οι διευθυντές σπουδών και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, πρώτοι πριν από οποιοδήποτε άλλο, οφείλουν να αντιληφθούν ότι για να βελτιώσουν τη ποιότητα των προγραμμάτων τους και να πάρουν καλύτερα αποτελέσματα, ΠΡΕΠΕΙ να μπορούν να ελέγξουν και να βοηθήσουν τους καθηγητές τους. Για να το πετύχουν, χρειάζονται να εκπαιδευθούν οι ίδιοι ΠΡΩΤΟΙ, όχι ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ! Έπειτα, με το να προσλάβουν επιλεκτικά το προσωπικό τους για αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να επιβάλουν την άποψη ότι ένας καθηγητής χωρίς εκπαίδευση δεν είναι ο καθηγητής που πρέπει να προσληφθεί για να διδάξει σε τάξεις επιπέδου LOWER και PROFICIENCY ”.
  2. Ο Αθανάσιος Καλοδίκης (προς τιμή του) βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο. “Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων δεν έχουν πάντα τη δύναμη να εξηγήσουν την πραγματικότητα στους γονείς και ακόμη χειρότερα οδηγούν αδύνατους μαθητές σε καλοκαιρινά τμήματα για προσωρινά κέρδη. Κι αν κάποιος πει την αλήθεια, υπάρχει πάντα ο καλοθελητής που θα δεχθεί στο φροντιστήριό του το παιδί του αγχωμένου γονέα. Δυστυχώς, η γενική άποψη που επικρατεί κυρίως στους γονείς, είναι να ξεφορτωθούν το δίπλωμα LOWER πριν τα δύσκολα χρόνια του Λυκείου φοβούμενοι το απαιτητικό σχολικό σύστημα. Εξ΄ αιτίας αυτής της κατάστασης τα φροντιστήρια δέχονται μαθητές σε πολύ μικρή ηλικία ή διαφημίζουν ένα προκαταρτικό έτος με σκοπό να τελειώσει ο μαθητής το LOWER ένα χρόνο νωρίτερα. Αξίζει να αναφέρουμε και τις πολλές περιπτώσεις των ιδιαιτέρων μαθημάτων, όπου με την σύμφωνη γνώμη των γονέων τους οι μαθητές “τζογάρουν” με το να δώσουν τις εξετάσεις νωρίτερα, μη τυχών και σταθούν τυχεροί”.

   Στο 2ο άρθρο μαθαίνεις, τι πρέπει να ξέρεις για τα Cerificates του Michigan University πριν αποφασίσεις για το τρόπο προετοιμασίας που θα σου επιτρέψει να αποκτήσεις τα διπλώματα του LOWER/PROFICIENCY και γιατί η προετοιμασία σου σε αυτά ίσως να είναι η λύση του προβλήματος στις εξετάσεις αυτές.

****************************************************************************************************

   Αν προετοιμάζεσαι για τις εξετάσεις του F.C.E.(LOWER)/PROFICIENCY, ο Γιώργος Δροσουλάκης, καθηγητής Αγγλικής, μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις στις εξετάσεις, δείχνοντας σου πώς ν' αποφύγεις τα 14 λάθη που κάνει το 50% των εξεταζομένων. Πέρασε τις εξετάσεις LOWER, με τον ευκολότερο τρόπο, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα του βιβλίου του "Μπορείς κι ΕΣΥ να περάσεις τις εξετάσεις του LOWER (CCE/FCE) ... αν ξέρεις πώς ν' αποφύγεις τα 14 λάθη που οδηγούν στην αποτυχία χιλιάδων εξεταζομένων."

[Επιστροφή]


[Αρχή] [Δωρεάν Ηλεκτρονικό Περιοδικό]  [Πέρασε Το Lower]
[Τα μυστικά του LOWER/PROFICIENCY] [TOEIC για Αυτοδίδακτους]

 

Copyright © by SUCCESS CLUB